Pachnąca zieleń, którą uprawiamy latem w ogrodzie lub na parapecie, jest uniwersalną przyprawą, która nadaje szczególny smak i aromat większości potraw. Lubimy mieć je zawsze pod ręką, zwłaszcza w miesiącach jesiennych i zimowych. Więc jak zachować "smak lata"? Dzisiaj opowiemy wam kilka prostych sposobów na zachowanie ziół na zimę.
Suszenie ziół
Suszenie jest najłatwiejszym i najczęstszym sposobem przechowywania ziół na zimę. Pozwala to na usunięcie do 80 procent wilgoci przy minimalnej utracie składników odżywczych, dzięki czemu zioła mogą być przechowywane przez kilka miesięcy.
Konserwacja ziół na zimę
Przed wysuszeniem należy obrać liście z zielenią, usuwając wszelkie pożółkłe liście, a następnie dokładnie spłukać je pod bieżącą zimną wodą. Zioła spiąć, wiążąc łodygi razem i powiesić je do góry nogami w ciemnym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Unikaj ciepła i światła słonecznego, które mogą powodować utratę witamin i kruszenie się liści.
Wskazówka: Upewnij się, że zioła są całkowicie suche przed odłożeniem ich do szafki do przechowywania, ponieważ nadmiar wilgoci może spowodować pleśń.
Suszenie nie jest jedynym sposobem na przechowywanie ziół na zimę. Zioła nie muszą być przechowywane oddzielnie od innych produktów i mogą być dodawane do masła, mieszane z solą lub używane do przygotowania smacznego sosu. W ten sposób nie tylko zachowasz smak i aromat ziół, ale także z wyprzedzeniem przygotujesz pożądaną przyprawę, którą możesz wykorzystać w przyszłości.
Oliwa z oliwek z ziołami
Olej nasycony świeżymi i pikantnymi aromatami rozmarynu, tymianku lub estragonu można łatwo przygotować w domu: wystarczy dodać zioła do butelki oliwy z oliwek i pozostawić na 4-6 tygodni. Olejki eteryczne w połączeniu z ziołami nadadzą mu niezbędny smak. Skończysz z pysznym i pikantnym olejkiem ziołowym, który może być używany przez długi czas.
Konserwacja ziół na zimę
Sól jest naturalnym środkiem konserwującym, dzięki czemu doskonale nadaje się do zachowania smaku pikantnych ziół i może być przechowywana przez wiele miesięcy. Możesz użyć dowolnych ziół, po prostu posiekaj je drobno i zmieszaj z solą w proporcji jeden do trzech. Następnie pozostawić powstałą mieszankę do wyschnięcia na chwilę, a następnie umieścić ją w hermetycznym pojemniku do przechowywania.
Świeże ziołowe sosy pesto
Robienie świeżego ziołowego sosu pesto to świetny sposób na przechowywanie ziół na zimę.
Trudno nie zgodzić się z faktem, że spaghetti z pesto Genovese uważane jest za jedno z najsmaczniejszych dań. Sos jest bardzo łatwy do przyrządzenia z siekanych liści bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu, czosnku i oliwy z oliwek (dla tych, którzy lubią pikantne dania, proponujemy dodanie świeżej papryki chili!). To wspaniałe letnie danie można przygotować nawet na zimno, pod warunkiem, że wcześniej przygotuje się sos pesto. Niesamowicie pyszne, polecamy spróbować!
Jak trzymać zioła w lodówce?
Zieleń najlepiej przechowywać w lodówce. W nim pozostaje świeża przez sześć dni. Warto zauważyć, że okres trwałości może być dłuższy, jeśli umieścić zioła w komorze zerowej. Na przykład, lodówki Liebherr posiadają specjalną, klimatyzowaną sekcję BioFresh, która pozwala na utrzymanie świeżości zieleni nawet przez trzynaście dni, czyli siedem dni dłużej niż w tradycyjnej komorze chłodniczej.
Zamrażanie ziół na zimę
Jeśli chcesz mieć zioła pod ręką przez cały czas, przechowuj je w zamrażarce: mrożone zioła pozostają świeże i zachowują swoje składniki odżywcze przez miesiące. Dlatego właśnie mróz jest najlepszym i najłatwiejszym sposobem na zachowanie swoich ziół na zimę.
Zieloni na zimę
Zamrażarka Liebherr GN z systemem przechowywania NoFrost posiada specjalną komorę do przechowywania ziół i jagód. Jest to najlepsza komora do zamrażania świeżych ziół i można łatwo sortować zioła bez konieczności przechowywania ich w tej samej komorze co inne mrożone produkty.
Wskazówka: zamrozić liście mięty (pokrojone lub całe) z odrobiną wody w postaci kostek lodu. Będziesz miał orzeźwiający składnik do zup i sosów, a także możesz zaskoczyć swoich gości, oferując im miętowe kostki lodu jako dodatek do ulubionych koktajli.






